Bøger er en del af vores udvikling

g11

Lige fra vi er helt små, er bøger en stor del af manges hverdag. Hvem har ikke fået læst godnathistorier, inden de skulle sove? Og i de små klasser læst 20 minutter derhjemme hver dag for at blive bedre til at læse? Når vi kommer videre i livet, fylder de også meget – f.eks. i studiet eller som en afslappende adspredelse. I alle disse sammenhænge hjælper de med at udvikle os.

Kvinde fordybet i bog

Bøger giver os viden

Uanset om man er mest til faglitteratur eller skønlitteratur, kan man ikke komme uden om, at langt de fleste bøger gør os klogere. Nogle gør os klogere på et bestemt fag eller emne, mens andre gør os klogere på dybere spørgsmål i livet eller sætter tanker i gang om, hvordan verden ser ud eller kunne have set ud.

Nogle bøger læser man af lyst, og andre læser man måske mere af tvang. Derudover er det også forskelligt fra person til person, hvor stor deres lyst til at læse er. Det er dog svært at komme udenom at læse, for man skal bruge det i rigtig mange sammenhænge. Samtidig er det også et privilegie, at læsning er så udbredt i den vestlige verden. Andre steder i verden er der en meget større procentdel af analfabeter, og mange kan ikke komme i skole og blive klogere af den ene eller anden grund. 

Måske skal vi blive bedre til at sætte pris på, at vi lærer at læse i skolen og har så nem adgang til bøger, som vi har. Man kan hurtigt komme til at tage noget for givet, men det er ikke alle i verden, der har det så nemt som os.

Bøger lader os fordybe os i en anden verden

Noget af det fantastiske ved især skønlitterære bøger er, at de lader læseren fordybe sig fuldstændigt i en anden verden. Man behøver bare at sætte sig med bogen og lade øjnene glide ned over siden, så skaber hjernen en helt ny verden, man kan gå på opdagelse i.

Disse opdagelser kan også være med til at udvikle os, og gøre os klogere på os selv. Måske støder man på noget, man ikke havde overvejet før, eller bliver inspireret til at tænke i nye baner. En god bog kan også være en tiltrængt virkelighedsflugt, hvis man har brug for at komme væk fra noget og lede tankerne et andet sted hen.

Man kan få fat i dem mange steder, og f.eks. kan man både læse og købe bøger online i dagens Danmark. Et af de steder på nettet, hvor man f.eks. kan købe dem, er på bogbasen. Her kan man både købe studiebøger, børnebøger og skøn- og faglitteratur, og man kan også sælge, hvis man hellere vil det.

Fællesskab over hele verden

Bøger skaber fællesskaber

Mange især bogserier skaber fællesskaber på tværs af landegrænser. Der er mange, der mener, at der er nogle bøger man skal læse, og de er også nogle af dem, der har de største fællesskaber. Her kan man finde personer, der forstår hinanden på nye planer, selvom de aldrig har mødt hinanden.

Der kan altså udvikles helt særlige venskaber og fællesskaber ved bøgernes hjælp. Disse kan være en støtte i svære tider og nogen at dele glæden med, når det går godt.

Dermed er der al mulig god grund til at komme i gang med at læse, hvis man ikke er kommet rigtig i gang endnu. Hvis man har været i gang længe, er man allerede godt på vej, og så kan man jo bare opfordre nogle flere til at komme i gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.