En køkkenhave gavner både dig og miljøet

g11

I en mere bæredygtig og grønnere verden dyrker flere mennesker deres egen mad. Du kan hjælpe udviklingen et skridt på vejen, ved at starte din egen køkkenhave.

Det er ikke kun sundt for dig, men også for miljøet. Der er flere fordele ved at have sin egen køkkenhave. 


Det er sundt for både krop og sjæl at arbejde i haven, mærke jorden mellem fingrene og se noget vokse.

Har man børn vil det ofte være med til at gøre dem mindre kræsne, når de selv er med til at plante, passe og høste.

Samtidig er det også godt for økonomien. Så der er faktisk ingen grund til ikke at komme i gang med din egen køkkenhave.

Hænder med Agurk, tomater, gulerødder

Find den rigtige plads

Du behøver ikke have forfærdelig meget plads for at kunne lave en køkkenhave, du kan starte i det helt små.

Faktisk er det bedre at opleve succes med lidt, frem for at fejle med noget der er alt for stort. Du kan sagtens starte med en lille plantekasse, et højbed eller noget lignende, og så udvide i takt med at du får mod på mere.

Det vigtigste er at du vælger et sted hvor der er godt med sol, og hvor du kan komme til at vande din køkkenhave hyppigt.

Har du mod på den store køkkenhave, så kan du f.eks. skabe et større område ved hjælp af eks. jordregulering, og så bygge en støttemur op der adskiller haven fra køkkenhaven.

Hvad kan jeg starte med at plante?

Som helt nybegynder kan du altid starte med gulerødder, kartofler, salat, radiser og et par krydderurter.

Det er ting der næsten er umuligt at fejle med i en køkkenhave, herfra kan du så udvide og selv eksperimentere med ting du syntes der er spændende og som i har lyst til at spise. Det kan f.eks. være porrer, bønner, tomater, ærter.

Nogle af tingene kan med fordel sås flere gange hen over sommeren så du har til længere tid. 

Plantebakke med jord

Gode råd til at passe din køkkenhave

Følger du disse 3 gode råd, så vil din køkkenhave altid være nem at passe: 

Fjern ukrudtet mens det er småt – ukrudt tager både sol, vand og energi væk fra nytte produkterne i din køkkenhave, og når først det bliver stort er det også vanskeligere at fjerne. Fjern derfor jævnligt ukrudt, så tager det ikke så lang tid.

Vent til jorden er varm – mange laver den fejl at de planter ud for tidligt. Se på vejledningen på pakken med frø, hvor meget varme de forskellige produkter kræver – er du utålmodig kan du sagtens forspire indenfor – det giver dig også en tidligere høst

Vand – det er vigtigt at dine planter og grøntsager får vand nok – især i de tørre og varme perioder. Det kan være en god ide både at vande morgen og aften. Vander du mens solen står højest på himlen, så vil meget af vandet fordampe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.