Et par gode råd til dig der elsker plankebord

g11

Indtil for relativ få år var plankebord noget som mange rynkede næsen af. Plankebord blev opfattet som primitive og u-sofistikerede. Kun dem, der ikke havde råd til at købe sig et ordentligt bord, ville stille sig sådan nogle brædder i stuen og påstå, at det var et bord.

Men tider og moder ændrer sig. Som vi har fået mere respekt for naturen, har vi også genopdaget en kærlighed for naturlige materialer og naturligt look. Og her har plankebord meget at byde på. Nye forarbejdningsmetoder har også bidraget til at gøre dem populære. I dag har du et stort udvalg af overfladebehandlinger, som er så godt som vedligeholdelsesfrie og holder i lang tid. Men du skal ikke tro, at du kan få et billigere bord, ved at vælge et plankebord.

Planker vs. møbelplader

Hvis du leder efter noget billigt, skal du se dig om efter spånplademøbler. Plankebord er simpelthen planker af massivt træ, og det koster nu engang mere end plader, som er lavet af trærester. Plankebord er også i en anden klasse end stavlimede bordplader. Også til stavlimede plader bruges der billige rester. Korte stykker, der limes mere eller mindre tilfældigt sammen af en automatiseret industrimaskine. Stavlimede plader er godt nok massivt træ. De har også nogle fordele, idet de ikke krymper sig eller svinder mærkbart. Men de kan godt nok ligne kludetæpper.

Planker er simpelt, massivt træ uden dikkedarer. Det er så naturligt et materiale som det kan blive. Men der er også faldgruber med planker, og det er en god ide at kende dem.

To forskellige kvaliteter træ i samme planke

Til plankebord bruges der i naturens sag store, gamle træer. En kævle af hårdttræ som eg, bøg eller ask i sådan en diameter er mange penge værd. Derfor vil savmesteren på savværket se sig kævlen godt an og bestemme hvordan den skal saves op, så den giver mest profit. Til plankebord bliver kævlen planskåret. Dvs. den skæres i skiver på langs.

Grundlæggende, findes der to kvaliteter træ: kernetræ og vædtræ. Vædtræ den levende del, som transporterer næringsstoffer til bladene og træets blomster. Kernetræet er faktisk dødt træ og udgør træets skelet som holder det oppe. Det er tæt og stærkt, og holder meget længere end vækstlaget.

skov

At man alligevel nogle gange ønsker det ved et plankebord, skyldes at det kan give en fin kontrast, fordi et altid er meget lysere end kernetræet. Men det ligger i udskæringen, hvordan du finder det bedste plankebord.

Udskæringen betyder meget

Nu er ikke alle disse skiver af samme kvalitet. De yderste skiver er meget dårligere kvalitet end de, der er tættest på marven, som er træets bløde marvholdige åre i centrum. Marven har kun en funktion så længe træet er meget ungt. Senere visner den og alt levende sker i væden. Marven vil du helst ikke have med i dit plankebord. Når en planke indeholder marven, vil den have en stærk tendens til at forvride sig med tiden. Den bedste kvalitet er den udskæring der er tæt på marven, men uden at have den med. Der vil du se årene stå nærmest retvinklet til overfladen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.