Kan du blive afhængig af spil?

g11

Det korte svar er: ja. Hvor vanedannende et spil kan være har absolut intet at gøre med, om spillet sker i den virkelige verden eller online. Ludomani betragtes nu som en sygdom, på lige fod med alkoholisme, stofmisbrug og andre afhængigheder. Det giver også godt mening, fordi mekanismerne er stort set de samme for alle former for afhængighed. 

Men er en afhængighed fra alkohol eller stoffer ikke værre pga. kemien der er involveret?

Det er faktisk ikke så ligetil, og eksperterne har været uenige om dette i lang tid. Godt nok kan og vil et langvarigt misbrug af alkohol eller stoffer simpelthen skade kroppen. Men denne proces har ikke noget med afhængigheden at gøre. Det vi bliver afhængig af er nemlig ikke de kemiske forbindelser vi indtager i form af alkohol eller stoffer. Vi bliver afhængig af de stoffer som vores kroppe selv producerer pga. visse former for stimulering. 

hånd satser på roulette bord

Kroppen er en kemisk fabrik

Det er fascinerende hvad der foregår indeni et menneskes krop. Uden at du aner det, arbejder din krop konstant som en kemisk fabrik. Det du indtager igennem munden eller endda næsen, er for kroppen råstoffer. Disse råstoffer som du får igennem mad og drikke, men også i form af gasser og dufte, bliver forvandlet til helt andre kemiske forbindelser. Men der sker langt mere end bare kemiske reaktioner. Dine emotioner og følelser spiller nemlig også en stor rolle. 

Vi ved i dag, at kemiske stoffer direkte kan fremkalde følelser og emotioner. Mange af disse stoffer har vi identificeret. Nogle bruges til medicinske behandlinger af alle mulige sygdomme og skavanker, inklusive psykiske lidelser. Andre bruges til nydelse. Dette sammenhæng er rimelig kendt og forsket i. Vi er dog stadig lang fra at kende alle sammenhæng. 

Det’ indviklet

Mindre kendt er, at processen også fungerer den anden vej: at følelser og emotioner fremmer produktionen af visse kemiske stoffer i kroppen. Når vi spiller eller gambler, vil de følelser vi oplever fremme produktionen af kemiske stoffer, der giver os lykkefølelse: dopaminer og endorfiner. Det er disse stoffer, som kan gøre os afhængige. Så sker det, at vi vil gentage de hændelser som medfører produktionen af vores interne ”lykkepiller”.

Så snart der er emotioner i spil bliver det altid indviklet. Emotioner er nemlig meget svære at forske i, fordi de bunder i individuelle oplevelser og reaktioner. Videnskabelige metoder derimod kræver ensartethed. De samme forhold og hændelser skal give de samme resultater. Sådan er det bare ikke når det drejer sig om emotioner. 

pige med paraply svæver foran træ væg

Hvordan kan du beskytte dig selv mod afhængighed med igaming? 

Det er vigtigt at være godt informeret. Jo mere du ved, jo bedre kan du værne dig imod utilsigtede komplikationer. Langt de fleste mennesker kan nyde igaming uden at bliver afhængige. Der er altså ingen grund til at det ikke skulle fungere for dig også. 

Vigtigt er også at du spiller på seriøse platforme, som tager deres medansvar alvorlige, Der kan du også kan finde gode råd angående gode spillevaner og andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.