Kapok er naturens bæredygtige materiale

g11

Hvis du er med på beatet eller mere end almindeligt fremme i skoene, har du måske allerede hørt om dyner i kapok. Hvad er der nu galt med dun, fjer eller kunstfyld, tænker du måske. Det er der ikke som sådan noget galt med. Materialerne har været brugt i adskillige år til at fylde vores dyner og holde os ekstra varme om vinteren. Som tiden går, samles mere og mere viden, og samfundet udvikler sig. Hvad der var bedst for 10 år siden, er måske sundhedsskadeligt i dag. Udviklingen går hurtigt. Imidlertid er kapok ikke en ny opdagelse. Materialet har været brugt i mange år, bl.a. fordi det fungerer særligt godt som isolator.

Bæredygtighed i højsædet

Kapok er et blødt hvidt materiale, og de kapsler kapokken befinder sig i, gror på træer i Asien. Kapok kunne måske forveksles med bomuld, når man kaster et hurtigt blik på materialet, men i forhold til bomuld, som tit renses kemisk for at blive hvidt, er kapok naturligt, økologisk og fri for pesticider. Og det er jo ikke en dårlig ting at fylde vore dyner og puder med, som vi har ganske tæt på kroppen. Det er ingen hemmelighed, at et af de steder et menneske bruger en stor del af sit liv er under dynen. Så meget desto mere grund til dér at omgive sig med det bedste af det bedste.

Vi er naturligvis også nødt til at spørge os selv, hvad det er vi ønsker af en dyne. De fleste vil nok svare, at den ikke skal være for tung, så man kan undgå at føle sig indespærret. Dernæst sveder mange af os om natten, især hvis materialet i vores dyne ikke er åndbart. Derfor ligger det også højt på ønskelisten hos de fleste, at have en dyne, som er åndbar, og ikke absorberer fugt. En let dyne, der holder sig tør og som derfor er perfekt til at temperaturregulere, må være ønskescenariet, og det er netop, hvad du får med dyner i kapok.

Vink farvel til allergien

Udover at være et utrolig rent og aldeles egnet dynemateriale, har kapok også den fordel, at det ikke indeholder allergifremkaldende stoffer. De fleste af os vil naturligvis gerne undgå allergener, for er man først blevet allergisk, er det umuligt at slippe af med igen. De fleste mødre er i dag meget opmærksomme på ikke at udsætte deres børn for unødvendige påvirkninger fra kemikalier, og en stor del af salget af kapokdyner skal derfor også findes i de yngre familier.

Der er imidlertid ingen grund til at gå på kompromis med sundheden, hvis man har mulighed for at gøre noget godt for sig selv. Heller ikke selvom man er ældre. Kapokdyner og puder fås i alle størrelser, og er ikke kun vigtige for småbørn. Som ældre har man måske ikke så mange kræfter, og helbredet kan ligeledes være ved at gå ned ad bakke, og hvem vil så kæmpe med en tung, fugtig og allergifremkaldende dyne, når man kan undgå det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.