Luftgeværets udvikling

g11

Luftgeværet er et fascinerende våben der i sandhed beviser hvor kreative mennesker kan være. Dette hverdagsvåben, der er at finde i ethvert krage- og mågehadende menneskes hjem, har en lang og spændende historier, der går adskillige århundrede tilbage. 

For at finde de første reelle luftgeværer, der anvender luft som drivkraft til affyring af forskellige typer projektiler, er vi nødt til at kaste blikket helt tilbage til det 15- til 16´tende århundrede.

kvinderiffel

Fra pusterør til moderne våben  

Der er desværre ikke almen enighed mellem historieeksperter omkring præcist hvornår de første luftgeværer for første gang så dagens lys. Dette skyldes ikke stædighed eller uenighed mellem parterne, men derimod en generel mangel på materialer.

Man mener dog at de første luftgeværer dukkede op omkring 1580-tallet, da det ældste eksemplar man nogensinde har fundet stammer fra dette år. Hvad der gjorde fundet spændende, er at man ud fra våbnets design kunne se tydelige spor fra ideens rødder – det gammeldags pusterør. Hele ideen om at projektiler kunne affyres ved hjælp af springmekanismer og lufttryk, førte til en revolutionær tid for våbenindustrien.

Efter luftgeværet for først gang kom på markedet er der sket store forandring: Disse våben er gået fra hvermandseje der ikke er til meget andet at skræmme irriterende fugle til et kraftigt luftgevær med slagkraft  – noget en yderst uheldig badegæst i 2019 kunne attestere, efter han blev skudt i ryggen med en luftriffel, vis kaliber lå på fire en halv millimeter: Projektilet blev affyret med en udgangshastighed på cirka 330 meter i sekundet. 

Manden overlevede, men det er tankevækkende at dette helt almene våben med sådan en slagkraft har rødder i de simple men effektive små pusterør.

 luftriffelsnude

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.