Producer din egen strøm – det er godt for kloden

g11

Der er et par store syndere når det kommer til energiforbruget på jorden, og den deraf følgende udledning af CO2 og forværrelse af klimaet og jordens økosystem. Det er produktion af strøm og forbrug af brændstoffer. Forbruget af brændstoffer sker hele tiden, når man kører i bil, tager en flyver eller når færgerne (som står for ret meget af forbruget) sejler varer rundt over hele kloden.

Det kan vi ikke gøre så meget ved, andet end at forsøge at købe lokalt der hvor det er muligt, og så skifte den benzinslugende bil ud med en el-bil.

Produktionen af strøm er vi heller ikke store herrer over selv, men der er dog lidt vi kan gøre selv. Det går den rigtige vej globalt set, vind-energi og sol-energi stormer frem på bekostning af fossile brændstoffer som olie eller afbrænding af kul, og det er nu også blevet muligt hos nogle elselskaber at betale lidt ekstra for kun at modtage strøm der er produceret under miljøvenlige forhold.

Men nu er det faktisk også mulig at producere sin egen strøm, derhjemme, uden nogle meromkostninger. Det kan du gøre ved at investere i solceller, som er celler du kan putte på dit tag, og som så kan omdanne solens stråler til strøm. Det kræver at du har et tag der vender den rigtige vej, hvor der er plads til at du kan installere solcelleanlægget, og at der er sol nok til at det kan betale sig.

Men er de 3 betingelser opfyldt kan du altså producere din egen strøm. Er forholdene i orden kan du faktisk producere nok strøm til at du kan få dækket hele dit elforbrug, og så kan du sende den overskydende strøm tilbage i el-nettet, sådan at andre kan få glæde af den. Solceller vil typisk være tjent hjem på 5-10 år, så det er bare om at komme i gang med at indhente tilbud og få dem sat op, så du også snart kan nyde den gratis strøm.

Hvis du gerne vil være selvforsynende

Hvis du synes at det med at producere sin egen strøm er sjovt, så kan det også være at du skal overveje om jordvarme er noget for dig. Her producerer du ikke din egen strøm men din egen varme, ved at bruge jordens egen varme. Det lyder utroligt at man kan producere varme og strøm bare sådan uden videre, men så fantastisk er naturen altså indrettet, og teknologien bliver hele tiden bedre og bedre til at udnytte de mange muligheder der er – så hvis du hopper med på bølgen nu slipper du for at være den der sikker alene tilbage om 10 år uden gratis strøm eller gratis varme, fordi du ikke slog til da chancen bød sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.