Sådan vælger du den rette seng

g11

Trænger du til at få en ny seng? Der kan være mange grunde til, at man er på udkig efter en ny soveplads. Måske er din gamle seng irriterende, måske har du fået en partner og har derfor brug for en anden seng, eller noget helt tredje. Uanset hvad er det vigtigt, at du vælger en god seng til dig og din krop.

Mand der sover

Søvn er vigtigt

Mange mennesker undervurderer, hvor vigtigt søvn er for os. Men ser man på behovspyramiden, hører søvnen i samme kategori som vand, mad og ilt; det er altså livsnødvendigt. Manglen på søvn kan nemlig påvirke vores hverdag negativt, hvoraf den rette mængde søvn er med til at holde os sunde, og det er med til at sikre vores livskvalitet. 

Både hjernen og kroppen har brug for søvn. Under søvnen samler kroppen nemlig energi, og vores led og muskler får mulighed for at slappe af. Samtidig gennemgår hjernen al den information, vi har indsamlet i løbet af dagen, så den kan sortere i, hvad der er relevant, og hvad der kan sorteres fra.

Konsekvenserne af søvnunderskud 

Søvnunderskud kan forårsage alvorlige konsekvenser, som ingen har lyst til at opleve. Rent fysisk kan manglen på søvn lede til smerter, som vil gøre det endnu sværere at sove, og det vil forværre smerterne; det bliver hurtigt en ond cirkel. 

Rent mentalt er effekten også stor. Du vil naturligvis føle dig træt og udmattet, men du kan også komme til at føle dig mere stresset og irritabel. Det vil være fordi, hjernen vil have sværere ved at følge med i de nye oplysninger, der bliver indsamlet, og det kan blive en frustrerende oplevelse. Derfor er det meget vigtigt, at du sover i en seng, der efterkommer alle dine behov, så du kan sove godt.

Sengens størrelse

Noget af det, der kan afgøre, om du sover godt i sengen, er sengens størrelse. Som tommelfingerregel skal sengen mindst være 20 cm. længere, end du er høj. Altså, der skal være 10 cm. ekstra over dit hoved og under dine fødder. Det er typisk kun et problem, hvis du er ret høj. Er I to, der skal sove i sengen, skal det selvfølgelig vurderes efter den af jer, der er højest. 

Hvide dyner og puder

Type af seng

Der findes også mange forskellige typer af senge, som du kan overveje. En elevationsseng er en seng, hvor du kan styre, hvor høj madrassen skal være i begge ender. En kontinentalseng er en seng, der er bygget op af tre madrasser; en boksmadras, en springmadras, og en topmadras. 

En boksseng består kun af boksmadrassen og topmadrassen, men den er til gengæld billigere, uden nødvendigvis at være dårligere. Der er altså nok at vælge imellem, så du skal bare overveje, hvad der er det rigtige for dig.

Sov godt

Som sagt er det vigtigt med god nattesøvn, og man kommer langt med den rette seng. Hvis du ved, hvad du har brug for i en madras, er du allerede godt på vej. Der er meget at vælge imellem, så det gælder bare om at researche og stille spørgsmål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.