Sprogets udvikling

g11

Sproget er vores arts måde at kommunikere med hinanden på, og derfor er sproget også en livsvigtig kilde i vores hverdag og helhed. Der er ingen tvivl om, at sprogets udvikling har været medvirkende årsag til, at vi har overlevet i en verden, der konstant forandrer sig – men sproget i sig selv forandrer sig også. Hvis du ser film, der er 40-50 år gamle kan du allerede se, at sproget på meget kort tid allerede er blevet helt anderledes, og at visse ord ganske enkelt er udgået, hvor andre ord har tilpasset sig.

udvikling

Vigtigheden af sproget

Vores hverdag er fyldt med sprog, og sproget er livsvigtigt for det meste af menneskeheden. Langt de fleste mennesker fylder deres dage ud med sprog i et eller andet format – fra aviser, magasiner og tv og over til e-mails og sociale medier. Stort set alle i den vestlige verden har en telefon, Facebook har mere end 1 milliard aktive følgere, og ifølge Erhvervsstyrelsen taler vi tilsammen i telefon (i 2014) i cirka 16,5 milliarder minutter – svarende til to fulde døgn om året (uanset alder).

Samtidig sendte vi samme år 8,6 milliarder sms’er. Der kan ikke herske ret meget tvivl om, at vi alle sammen er afhængige af ord, og at ord er en stor del af vores hverdag. 

Det er med til at udvikle os som mennesker, og det kan være med til at tiltrække andre mennesker til os.

Velformulerede mennesker er mest tiltrækkende

For sprog er ikke kun nødvendigt og direkte livsvigtigt. Det kan også være afgørende for, om andre mennesker finder os tiltrækkende. Rigtigt mange mennesker synes nemlig, at sproget og evnen til at formulere sig er så afgørende, at de ganske enkelt finder velformulerede mennesker mere tiltrækkende end de mennesker, der ikke på samme måde har overskuddet til at formulere sig avanceret. Det er også videnskabeligt bevist, at mennesker på et meget tidligt tidspunkt i evolutionen blev anset for mere tiltrækkende, hvis de havde et sprog, end hvis de ikke havde. 

Derudover er sproget og evnen til at formulere sig naturligvis også ret væsentligt i de relationer, vi har – og det gælder, hvad end der er tale om samtaler med chefen på arbejdspladsen, det at være der for sine venner i både svære og sjove perioder og at kunne føre en samtale med sin partner og sine børne derhjemme. Sproget skaber forståelse for andre mennesker, og det bliver i den grad nemmere at forstå hinanden, hvis man er dygtig til at formulere det, der ligger en på sinde.

velformuleret

Optimer dit eget sprog

Der kan derfor ikke være nogen tvivl om, at det er vigtigt at holde sig opdateret på sit sprog og hele tiden optimere det. Og det kan du gøre på mange forskellige måder.

Én ting er selv at bruge sproget i dagligdagen over for kollegaer, samarbejdspartnere, venner og familie, men noget andet er at tage andres ord og sprog ind og forholde sig til dem også. Det kan være helt afgørende for udviklingen af dit eget sprog. Læs derfor også en masse bøger, aviser og magasiner, se dokumentarer, studér film og lyt til podcasts og lydbøger.

En anden måde at optimere sit eget sprog er desuden ved at løse krydsord. Det kan nemlig være med til at give dig et større ordforråd, fordi du tvinges til at forholde dig til en krydsordbog, ligesom din tankegang optimeres ud i sprogets verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.