Byggeriet i Danmark er eksploderet

g11

Der bliver bygget som aldrig før, og der er konstant masser af byggeprojekter i pipelinen i Danmark. Det gælder både det offentlige og erhvervslivet, men også private byggeprojekter, der er igangsat af private bygherrer er eksploderet. Således er antallet af private byggeprojekter fordoblet på blot tre år.

arkitekttegnings

Rekordmange byggerier

Kan du huske de dage, hvor håndværkerne kæmpede om opgaverne, og hvor du kunne vælge og vrage imellem forskellige håndværkerfirmaer til at udføre netop den opgave, du havde brug for hjælp til. De dage er for længst overstået.

Der bliver bygget og renoveret som aldrig før, og håndværkerne har mere end sædvanligt travlt. Og det har de faktisk haft i en rum tid efterhånden. Og det ser ikke ud til at stoppe lige foreløbigt. Det er især de private bygherrer, der giver håndværkerne travlhed, for det viser sig, at danskerne er blevet vilde med at renovere, bygge om, bygge til og bygge op. 

Fremgangen er stor i alle regioner bortset fra Region Nordjylland, og det er særligt i Region Hovedstaden, at der er sket markant fremgang i antallet af byggeprojekter.

Mangel på håndværkere

Som udgangspunkt er det jo rigtigt godt for de mange håndværkervirksomheder, at de har travlt, og at der er rigeligt at lave. Men det har desværre også medført en stor mangel på håndværkere i de forskellige håndværkervirksomheder, der netop har virkelig svært ved at følge med.

Hvor der tidligere har været mangel på arbejde til håndværkerne, kan de nu ikke få nok hænder til at udføre de opgaver, der er i ordrebogen. Det er særligt et stort problem i de mindre byer, men også de større byer har svært ved at følge med. 

Det har medført, at nogle håndværkervirksomheder har måttet takke nej til opgaver, fordi der ganske enkelt ikke var mandskab og tid nok til at udføre dem.

byggeri

Stigende priser

Og den manglende arbejdskraft og de mange opgaver har faktisk også en ret stor betydning for dig, der står over for at skulle i gang med et byggeprojekt. Du skal nemlig være ude i god tid, før dit projekt skal starte, for mange virksomheders ordrebøger er fyldt op flere måneder i forvejen.

Du kan også godt forvente, at mange virksomheder er nødt til at nedprioritere de mindre håndværksmæssige opgaver til fordel for de større opgaver.

Og endelig har travlheden også haft en stor betydning for prisen på det arbejde, du skal have udført. Som det altid er med udbud og efterspørgsel, stiger prisen, når efterspørgslen er stor. Priserne forventes naturligvis at falde igen, når der er tilbagegang, men en tilbagegang ser ikke ud til at være på vej lige foreløbigt. 

Har dine venner eller familie tidligere fået udført et lignende stykke arbejde, er det således ikke sikkert, at du kan sammenligne priser på nuværende tidspunkt. Du kan imidlertid få hjælp til at indhente de billigste priser her, hvor du også kan læse mere om gode råd til forskellige gør-det-selv projekter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.